Tennis- og Golfalbue

Epicondylitis lateralis (Tennisalbue)

Tennisalbuen er en almindelig lidelse. Undersøgelser har vist, at 45% af de idrætsudøvere, som daglig spiller tennis, og 25% af dem, som spiller en gang eller to om ugen, har haft besvær af lidelsen. Særlig almindelig er tennisalbue hos idrætsudøvere i 40-års alderen og derover.
Generne er lokaliseret til et lille område på knoglefremspringet (epikondylen) på albuens yderside, hvorfra de muskler, som bøjer fingrene og håndleddet opad udspringer.

Det er frem for alt håndleddets og fingrenes opadbøjere og strækkere, extensor carpi radialis brevismusklen, extensor digitorum communismusklen, extensor carpi radialis longusmusklen og extensor carpi ulnarismusklen, som er indblandet i tennisalbuen. Disse muskler udspringer fra et ganske lille område, hvorfor de kræfter musklerne udøver giver en høj belastning pr. Arealenhed.

Symptomer og diagnose:

  • Smeter, særlig på albuens yderside, men som også kan stråle op langs overarmen og nedad langs underarmens yderside.
  • Svaghed i håndleddet, et symptom, som medfører bevær med at løfte en tallerken eller en kop, åbne bildøre, vride en klud, hilse med et godt håndtryk osv.
  • En distinkt, punktformet ømhed, som viser sig når man trykker på knoglefremspringet på albuens yderside.
  • Smerte svarende til albuens knoglefremspring når den skadede bøjer hånden opad i håndleddet mod modstand.
  • Smerter på albuens yderside udløses når fingrene strækkes mod modstand.
  • Der skal overvejes andre diagnoser, som f.eks. gigtsygdom, indeklemning af nerve (radialisnervens dybe gren og ulnarisnerven) samt udstrålende smerter, som kan udløses fra nakkehvirvlerne.

Behandling (Hvad kan du selv gøre):

  • Når skaden er i den akutte fase mindske smerten ved kuldebehandling et par dage.
  • Hvile aktivt, dvs. Undgå bevægelser, som udløser smerte.
  • Søg hurtigt fysioterapeut

En tennisalbue heler ofte spontant, og prognosen er i almindelighed god. Generne kan imidlertid bestå længe, fra et par uger op til et par år, specielt hvis man fortsætter med den udløsende belastning.
Selv om Chokbølge (ESWT) er effektivt selv til gamle skader, anbefales det at man får behandling så tidligt i stadiet som muligt.

Epicondylitis medialis (Golfalbue)

Golfalbuen ligner Tennisalbuen, men generne er lokaliseret til albuens inderside. Skaden ses hos golfspillere og kastere (specielt spydkastere)

Det som udløser generne er ofte bevægelser hvor håndleddet bøjes samtidig med at armen roteres indad. De muskler, som udfører denne bevægelse, har udspring på albuens indvendige knoglefremspring. Musklerne som specielt er udsatte er dem der bøjer i håndleddet og fingrene.

Symptomer:

Symptomerne er de samme som ved tennisalbuen (se ovenfor), men er lokaliseret til albuens inderside. Tydelig ømhed findes når man trykker på albueleddets indvendige knoglefremspring, og den skadede oplever smerte når hånden bøjes nedad i håndleddet mod modstand.

Behandling og forløb:

Behandlingen er den samme ved denne skade som ved tennisalbuen. (se ovenfor)

(uddrag fra ”Idrætsskader/idrætstræning” – Lars Peterson og Per Renström)